Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev oktober 2024

Foto: Anthony, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Tipspromenad i Brånhult

Rumskulla Hembygdsförening och familjen Davidsson hälsar välkommen till tipspromenad i Brånhult den 20 oktober med start klockan 13-14.

Med starka ben eller med bil kan du bege dig uppåt högre höjder, nämligen Brånhult. Bland vackra ängar, stenmurar och röda stugor ställs de klurigaste av frågor under tipspromenaden med start klockan 13-14. Fatta ett stadigt tag om papper och penna och lös frågorna, på egen hand eller tillsammans med någon du tycker om.

Kostnad: Tipslapp 20 kronor för vuxna, 10 kronor för barn. Hel bingobricka 20 kronor.

Tips på sevärdheter i närheten av Brånhult
Ta dig gärna tiden vid vackert väder att besöka några av socknens spännande och vackra sevärdheter i närheten av Brånhult. Klyvesten, ett stort flyttblock med en spricka som du kan gå igenom. Bråneholm en väldigt vacker plats vid Stångån, där du kan se resterna av ett handpappersbruk.

På vår hemsida kan du läsa mer om socknens sevärdheter.

Vi ses!

Formgivning: Elina Lööw

Ta del av våra skatter under Arkivens dag!

Den 9 november är det Arkivens dag och det firar Rumskulla Hembygsförening med öppet hus mellan kl 12-14.

Arkivens dag firar vi med öppet hus för att ge möjlighet till ett besök i Rumskulla Hembygdsgård. Här finns mycket spännande och intressant material att ta del av. Dokumentation av gårdar och torp, pärmar med tidningsurklipp från 1900-talet och en bit in på 2000-talet, dokumentation över födslar, dödsfall och vigslar i socknen från sekler bakåt i tiden, fotoalbum och litteratur av olika slag.

Kostnad: Evenemanget är gratis.

Välkommen att besöka oss och ta del av våra “skatter”, en fika och en pratstund!

Foto: pixabay.com | Formgivning: Elina Lööw

Nu kan du anmäla dig till Kura skymning!

Den 15 november får vi ta del av en resa i musikens och barndomens tecken med Pälle Askevik under årets Kura skymning.

Nu går det bra att anmäla sig till Kura skymning med Pälle Askvik den 15 november kl 18.30 i Stenkullastugan, Rumskulla Hembygdsgård. Pälle Askevik berättar om sin musikaliska resa, visar bilder från sin barndom och ungdom till tonerna av det legendariska bandet Pink Floyd samt sjunger och spelar några låtar.

Kostnad: Servering av fika med smörgås och kaka. Allt för 100 kronor.
Anmälan: Senast 10 november till Laila med sms 070-2082853 eller med e-post till info@rumskulla.se

OBS! Begränsat antal platser, så först till kvarn gäller.

Här kan du se affischen för evenemanget.

Varmt välkommen!

Formgivning: Elina Lööw

Intresseanmälan: Slåtterkurs i Rumskulla socken

Skulle du vilja lära dig att slå gräs med hjälp av en lie? Rumskulla Hembygdsförening undersöker intresset för en slåtterkurs någonstans i Rumskulla socken under juni månad 2025.

Vi som har försökt vet att det inte är så lätt som det ser ut det där med att slå gräs med en lie. Men visst hade det varit kul att ha kunskapen eller möjligen förbättra din färdighet. Du kommer att få lära dig det rätta handlaget och även hur en lie ska slipas och hållas i gott skick.

Är du intresserad av att delta i en slåtterkurs nästa sommar?
Skicka då din intresseanmälan till e-post info@rumskulla.se

Intresseanmälan är inte bindande utan ska bara ge oss en uppfattning om hur stort intresset är.

Hoppas vi ses!

Foto: Lena Lagerman

Näst på tur i vår presentationsserie är Laila Lööw

I Rumskulla Hembygdsförenings styrelse är det sekreterare Laila Lööw som fattar pennan under styrelsemöten. 

Var växte du upp? 
I Västervik, i ett hyreshus som byggdes 1959 då jag var 4 år gammal. I huset bodde många barnfamiljer och det var lek och stoj hela dagarna.

Hur länge har du engagerat dig i Rumskulla Hembygdsförening? 
När jag och min man Roger flyttade till Rumskulla socken 1984 knackade roteombudet Arne Schultz på dörren och frågade om vi ville bli medlemmar i Rumskulla Hembygdsförening. Jag har varit aktiv i föreningen sedan 2016, då jag på årsmötet blev invald i styrelsen.

Varför engagerar du dig i Rumskulla Hembygdsförening? 
Jag och min man har alltid varit intresserade av historia och eftersom Rumskulla är en bygd med både naturminnen och kulturhistoria kändes det naturligt att engagera sig i det arbetet. Det är också mycket trevligt att träffas och göra saker tillsammans.

Vilket är ditt roligaste minne under ditt arbete med Rumskulla Hembygdsförening? 
Det finns många roliga minnen men av de roligaste är ändå när vi gjorde en tidsresa med barnen från förskolan och skolan hösten 2023. Det var Kalmar läns museum som hjälpte oss med aktiviteten. Två pedagoger därifrån kom med tidstypiska kläder till alla och diverse andra tillbehör. Vi förflyttade oss hundra år tillbaka till tiden då Larstorpsstugan precis hade flyttats till hembygdsgården. Enok och Selma som hade skänkt stugan skulle komma på besök och barnens uppgift var att förbereda besöket. Det skulle skakas mattor, putsa fönster, övas in sånger, pyntas och göras fint i stugan. Det var både roligt och tacksamt att göra detta tillsammans med barnen och deras lärare. En upplevelse för oss alla. Jag hoppas vi kan göra fler sådana aktiviteter i framtiden.

Hur hoppas du att Rumskulla Hembygdsförenings framtid ser ut? 
Min önskan är att vi ska lyckas engagera fler i Rumskulla Hembygdsförening och att vi ska hitta former för att även unga kan och vill ha en uppgift för bygden. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag tänker att hembygdsföreningens styrelse kan vara som en spindel i nätet för enskilda/arbetsgrupper/intressegrupper som var och en tar hand om det de vill göra i stort som väl som i smått. Att vi på så sätt hjälps åt att utveckla bygden i nutid samtidigt som vi bevarar våra natur- och kulturminnen.

Foto: Pille Kirsi, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Detta har hänt

Här kan du läsa hur det har gått med omvårdnaden av husen i Rumskulla Hembygdsgård och det gick med evenemanget Raggmunkegille med quiz den 7 september.

Fina nytvättade tak i Rumskulla Hembygdsgård
Nu är arbetet avslutat och taken är som nya. Tack till Anders i Mjöhult som hjälpt oss med den välbehövliga insatsen. Stort och varmt tack också till de 10-12 tappra, glada personer som hjälpt oss att städa bort all mossa och skräp från marken runt omkring efteråt. Arbetsträffarna avslutades på ett trivsamt sätt med fika/korvgrillning och långa pratstunder.

Bilder från Rumskulla Hembygdsgård efter att arbetet med taken blivit klart. Foto: Laila Lööw

Raggmunkegille med quiz 7 september
Årets raggmunkegille med quiz gick av stapeln den 7 september i Rumskulla Hembygdsgård. Vädret var sensommarlikt, varmt och skönt och ca 40 besökare njöt av goda raggmunkar med fläsk och krösamos. Efter maten tog de sig an det traditionella quizet som i år handlade om årtal, filmmusik, intron och logotyper.

Alla lag kämpade väl. Vinnare av årets quiz blev lag Sunhill 5 från Solbacka med omnejd. Grattis! Stort tack till alla som hjälpte till att fixa inför och under kvällen. Steka fläsk och raggmunkar, koka sylt, brygga kaffe, servera, serva och skapa quiz.

Alldeles särskilt stort och varmt tack till allas vår Anette och framför allt tack till alla er som kom! Ni är verkligen ett riktigt trevligt gäng!

Några av deltagarna under årets Raggmunkegille med quiz. Foto: Laila Lööw

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.